Кавун
Поради щодо технології вирощування кавунів
Отримання сходів.
Мінімальна температура для отримання сходів 15°С, оптимальна 25-30°С. Наприклад, для отримання повних сходів рослинам потрібно 5 днів при 30°С або 15 днів при 20°С. Для безнасінних кавунів вимоги навіть вище: 28°C
Для отримання продукції кавуна його вирощують через розсаду, використовують тимчасові плівкові укриття, агроволокно, висівають під мульчу. Завдяки „забіжу“ у розвитку рослин, який дає вирощування розсади, отримують перші плоди на 10-20 днів раніше, ніж при посіві насінням у ґрунт. При цьому ранній урожай зростає в кілька разів, значно підвищується і загальний врожай плодів. Розсадний спосіб вирощування дає можливість уникнути ураження сходів. Висів проводять в горщики, наповнені почвосмесью на 2/3, на глибину 1 див.
Під час проростання підтримують температуру грунту 25-30°С. При появі сходів температуру знижують протягом 6-9 днів до 16-18°С. В період росту рослин температура повинна бути днем 20-25°С, вночі 16-18°C Приблизно за 10-12 днів до висадки розсаду загартовують, відкриваючи теплицю на 1-2 години в день, а пізніше на 5-6 годин. Перед висадкою розсади теплиці залишають відкритими на цілу добу. Вік розсади не повинен перевищувати 24-28 днів.
Розвиток рослин і зав'язування плодів.
Мінімальна температура для розвитку рослин кавуна 12-15°З (в залежності від сорту, гібриду). Оптимальна температура росту і розвитку рослин 15-20°З вночі та 25-30°С вдень. Температура вище 40°З погано позначається на цвітінні: цвітуть в основному чоловічі квіти і зав'язуються більш округлі плоди. Плоди краще всього зав'язуються при температурі 25-35°Св яскраві сонячні дні. Тривалість дня впливає на зав'язування менше, хоча оптимальна довжина світлого періоду 12-14 годин.
Грунту і попередники.
Кавуни воліють легкі, добре прогріваються і аеровані ґрунти з глибоким заляганням підґрунтових вод. Високий вміст органічних речовин, позитивно впливає на врожайність та якість плодів. Потрібно так само враховувати, що на легких піщаних ґрунтах дозрівання відбувається іноді на 1-2 тижні раніше, ніж на чорноземі. Оптимальний рівень рН - 5.5-7.0. Кращі попередники — багаторічні трави, озима пшениця, кукурудза на силос, однорічні бобові. Не рекомендується вирощувати кавуни після пасльонових і гарбузових культур. Щоб уникнути накопичення фузаріозу та інших патогенів у ґрунті необхідно суворо дотримуватися сівозміни і повертати кавун на колишнє місце не раніше, ніж через 7-8 років.
Обробка ґрунту та удобрення.
Підготовку грунту починають з лущення стерні після попередника. Через 2 тижні проводять оранку з внесенням добрив. Глибока оранка на 27-30 см створює кращі умови для розвитку коренів. Навесні за першої можливості виходу в поле проводять боронування грунту, розпушування грунту на глибину 10-12 см, друге розпушування проводять перед висадкою. Азотні добрива краще вносити навесні. Дози мінеральних добрив потрібно коригувати залежно від змісту відповідного елемента живлення в грунті. Особливо це стосується азоту, при надлишку якого зростає кількість нітратів у продукції, погіршуються її смакові якості і лежкість плодів. Для того, щоб отримати 40 т/га врожаю кавун в середньому використовує з ґрунту: N - 70 кг, P2O5 55, K2O — 100, MgO — 30. При складанні програми добрива потрібно враховувати наявність елементів в ґрунті, втрати діючої речовини при вимиванні та мінералізації. Тому при внесення добрив (особливо, якщо він здійснюється безпосередньо в ґрунт, а не через крапельний полив) можна порекомендувати наступні норми: N — 100-200, P2O5 150-250, K2O — 150-300, MgO - 50-100. Крім того CaO MgO і можуть бути використані в якості підгодівлі через листя або з поливною водою. Не рекомендується безпосередньо під кавун вносити свіжий гній, оскільки він погіршує смакові якості плодів, затримує їх дозрівання і знижує стійкість рослин до хвороб.
Догляд за рослинами.
Всього за вегетаційний період проводять 2-3 розпушування ґрунту на глибину 8-10 див. Критичним по відношенню до вологи в ґрунті є період від цвітіння до масового плодоутворення. Перший раз рослини поливають, коли утворюється 5-7 листків, другий — на початку цвітіння, третій і при необхідності четвертий — у період плодоутворення. Норма поливу 250-300 м³/га. Поливи припиняють перед збором урожаю, оскільки це погіршує якість плодів.
Якщо грунт з осені не була достатньо удобрений живильними речовинами, то в період масового формування плодів проводять додаткову підгодівлю натрієвої селітри (300 кг/га) і сульфатом калію (100-150 кг/га) разом з поливом. При вирощуванні арбузов на краплинному зрошенні полив проводять щоденно 2 рази на день (в залежності від вологоємності грунту до 1 години зранку і до 1 години з підгодівлею ввечері). Норми добрив залежать від вмісту елементів живлення в грунті.